Χειρουργική Θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, αμέσως κάτω από το μήλο του Αδάμ, και έχει σχήμα πεταλούδας. Οι δεξιά και η αριστερή πτέρυγα (λοβοί) ενώνονται με μία μικρή γέφυρα θυρεοειδικού ιστού που λέγεται ισθμός. Οι δύο λοβοί βρίσκονται αριστερά και δεξιά της τραχείας. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα και επηρεάζουν τη λειτουργία κυττάρων και ιστών του σώματος.

  Εκτός από τις διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εμφανίζονται ενίοτε κάποιες ανατομικές ανωμαλίες, γνωστές ως βρογχοκήλη ή όζοι. Η βρογχοκήλη μπορεί να οφείλεται σε ομοιόμορφη διόγκωση του αδένα ή στην ανάπτυξη πολλαπλών όζων. Οι όζοι είναι συμπαγείς μάζες ιστού ή γεμάτες υγρό. Συνήθως είναι καλοήθεις και ευθύνονται για καρκίνο στο θυρεοειδή σε πολύ μικρό ποσοστό.

  Ωστόσο, η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται αν ο όζος είναι μεγάλος, δηλαδή πάνω από 2 εκ. και μεγαλώνει γρήγορα, οπότε θα πρέπει να αφαιρεθεί. Στην περίπτωση που έχουμε προεγχειρητικά τη διάγνωση καρκίνου με κυτταρολογική εξέταση, πραγματοποιείται ολική θυρεοειδεκτομή.

  Ολική θυρεοειδεκτομή σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας ή λοβεκτομή πως αφαιρείται μόνο τμήμα του αδένα. Ο ιατρός σας θα σας συμβουλέψει για τον τύπο της επέμβασης που απαιτείται στην περίπτωσή σας.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική νάρκωση. Η τομή γίνεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, πάνω ακριβώς από τον αδένα. Η τομή τοποθετείται πάνω σε μία φυσική γραμμή του δέρματος, οπότε όταν επουλωθεί με τα βίας μπορεί κάποιος να τη διακρίνει. Αφαιρείται το κομμάτι του αδένα που απαιτείται να αφαιρεθεί, αφού ο χειρουργός σιγουρευτεί πρώτα πως σημαντικά νεύρα, αγγεία αλλά και αδένες (παραθυρεοειδείς) έχουν διατηρηθεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search