Στραβό Διάφραγμα

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος - Στραβό Διάφραγμα

  Το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα είναι η παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά της ρινικής κοιλότητας. Η σκολίωση πιθανά να αφορά στο χόνδρινo ή στο οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος ή πολύ συχνά και στα δύο. Όταν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μεγάλου βαθμού, τότε μπορεί να παρεμποδίζει τη δίοδο του αέρα από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια σε βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα στη ρινική αναπνοή του ατόμου.

Συμπτώματα

  Σε σημαντικού βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος - που συνήθως συνοδεύεται και με διόγκωση των ρινικών κογχών της μύτης - τα συμπτώματα είναι:

  • Δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ στον ύπνο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρησιμοποιεί αυτόματα την αναπνοή του από το στόμα. Αυτό το γεγονός πολλοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται ως δυσκολία στην αναπνοή αλλά παραπονιούνται για ξηροστομία (ιδίως κατά τις πρωινές ώρες) και συχνές φαρυγγίτιδες καθώς και για οπισθορρινικές εκκρίσεις.

  • Ο βλεννογόνος της μύτης παρουσιάζει ξηρότητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής σε επιστάξεις - ρινορραγίες. Πολύ μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που αποφράσσει σχεδόν πλήρως τη μία ρινική θαλάμη μπορεί να προκαλεί σύστοιχα συχνές προσωπαλγίες (πόνο στο πρόσωπο) καθώς και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις (παραρρινοκολπίτιδες).

  • Θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο (ροχαλητό). Επεισόδια διακόπης της αναπνοής κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια). Αίσθημα κόπωσης το πρωί, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου.

  • Αντίληψη από τον ίδιο τον ασθενή του ρινικού κύκλου. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο της μύτης να είναι στο εσωτερικό της περισσότερο διογκωμένοι οι ιστοί  της εναλλάξ μέσα στο 24ωρο από την μία και την άλλη ρινική θαλάμη. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό. Στην περίπτωση που το άτομο  αντιλαμβάνεται αυτή την εναλλαγή συχνά, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη παθολογικής παρεμπόδισης της διόδου του αέρα από τη μύτη και χρήζει διερεύνησης.

  • Παρατήρηση, από το ίδιο το άτομο, προτίμησής του να κοιμάται σταθερά από το ένα μόνο πλευρό το βράδυ. Αυτό πιθανά να οφείλεται σε μεγάλου βαθμού απόφραξη της μίας ρινικής θαλάμης λόγω μεγάλου βαθμού απόκλισης του ρινικού διαφράγματος από τη μέση γραμμή.
Image

Διάγνωση

  Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση της ρινός που γίνεται ανώδυνα και σε ελάχιστα λεπτά στο ιατρείο (μόνο με τοπική αναισθησία), προσφέρει μία σαφή εικόνα για το εσωτερικό της μύτης έως και το οπίσθιο τμήμα αυτής (ρινοφάρυγγα) και επομένως δίνει άμεσα σαφή εικόνα για την παρουσία ή όχι ανατομικών προβλημάτων της μύτης που μπορεί να χρήζουν αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο, ζητείται επιπλέον έλεγχος με απεικόνιση (αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Αντιμετώπιση σκολιωτικού διαφράγματος

  Η εγχείρηση του σκολιωτικού διαφράγματος επιτελείται πάντοτε υπό γενική αναισθησία και οι τομές είναι όλες εσωτερικές, μη εμφανείς.

  Το σκολιωτικό διάφραγμα διορθώνεται με την μερική αφαίρεση χόνδρου και οστού και με την βοήθεια ειδικών ραφών. Σοβαρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος απαιτεί τη ταυτόχρονη διενέργεια ρινοπλαστικής, ώστε το διάφραγμα να αποσυνδεθεί και από τους εξωτερικούς χόνδρους της μύτης και το ρινικό οστό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search