Ιγμορίτιδα

 Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή του γναθιαίου άντρου (ιγμόρειο), του μεγαλύτερου παραρρίνιου κόλπου που βρίσκεται δεξιά και αριστερά της ρινός, μέσα στο σώμα της άνω γνάθου. Η φλεγμονή της μύτης και των παραρρινίων κοιλοτήτων, ξεκινούν ως ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και ένα ποσοστό αυτών επιπλέκονται με μικροβιακή επιμόλυνση στην πορεία της νόσου. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ρινοκολπίτιδας αποτελούν η απόφραξη της φυσιολογικής ροής των εκκρίσεων των παραρρινίων (έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μακρά παραμονή πωματισμού στη μύτη ή ύπαρξη ξένου σώματος), οδοντογενείς φλεγμονές των ιγμορείων κ.α.

Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων και της συλλογής πύου στο εσωτερικό τους είναι ο πόνος και το αίσθημα πίεσης (βάρος) στο πρόσωπο στην αντίστοιχη περιοχή των κόλπων, η κεφαλαλγία (ο πονοκέφαλος), η ρινική συμφόρηση (το μπούκωμα της μύτης), οι βλεννώδεις ή και οι πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και ο πυρετός.  Συνήθως έχει προηγηθεί για 3 με 5 ημέρες κάποια ιογενής λοίμωξη – ρινίτιδα - με καταρροή (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση και μετά η κλινική εικόνα αντί να βελτιωθεί και τα συμπτώματα να εμφανίσουν ύφεση ή διακοπή, συνεχίζουν με την ίδια ένταση και τελικά επιδεινώνονται.

Διάγνωση

  Η ενδοσκόπηση της μύτης θεωρείται πλέον η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση της οξείας ρινοκολπίτιδας και γίνεται με τη βοήθεια ενδοσκοπίων υψηλής τεχνολογίας (οπτικές ίνες).

Αντιμετώπιση

  Ο τρόπος αντιμετώπισης της ιγμορίτιδας σχετίζεται με το αν ο ασθενής παρουσιάζει οξεία (συμπτώματα που διαρκούν 7-30 ημέρες), υποξεία (συμπτώματα για 4 - 12 εβδομάδες) ή χρόνια ιγμορίτιδα, που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις οξείας ιγμορίτιδας, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Στη χρόνια ιγμορίτιδα και σε σοβαρές επιπλοκές της οξείας ιγμορίτιδας τη λύση δίνει η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός - παραρρινίων (FESS).

  Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να έρθει σε επαφή με τον ιατρό για να διαπιστωθεί ο τύπος ιγμορίτιδας και να ακολουθηθεί η καταλληλότερη θεραπεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search