Λοιμώξεις αυτιών

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι μολύνσεων, αλλά στα παιδιά μια "μόλυνση στο αυτί" συνήθως σημαίνει μέση ωτίτιδα, μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη του μέσου ωτός.

  Ένας άλλος κοινός τύπος της μόλυνσης αυτιών είναι η εξωτερική ωτίτιδα, αλλιώς το «αυτί του κολυμβητή», μια λοίμωξη του δέρματος του ακουστικού πόρου (έξω από το τύμπανο). Το «αυτί του κολυμβητή» είναι ένα από τα πολλά ονόματα πού δίνουμε, για να περιγράψουμε τις καλοκαιρινές εξωτερικές ωτίτιδες ή αλλιώς τις λοιμώξεις του καναλιού του έξω ακουστικού πόρου, που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο.

  Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας συμπεριλαμβάνουν πόνο κατά την κίνηση και έντονη φαγούρα. Η λοίμωξη συνήθως αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση των αντιβιοτικών σταγόνων στο αυτί και, ενδεχομένως, με στεροειδή φάρμακα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο για να γίνει σχολαστικός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με χρήση του μικροσκοπίου και αναρρόφησης.

  Αν και η μέση ωτίτιδα και εξωτερική ωτίτιδα μπορούν να είναι παρόντες και οι δύο την ίδια στιγμή, γενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αν υπάρχει μια τρύπα στο τύμπανο, το υγρό από την κοιλότητα του μέσου ωτός μπορεί να μεταφερθεί στο κανάλι του αυτιού, προκαλώντας μια νέα λοίμωξη – την εξωτερική ωτίτιδα.

  Σε μερικά παιδιά το επίμονο υγρό ή πολλές λοιμώξεις των αυτιών μπορούν να θεραπευτούν με  χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός τοποθετεί στο τύμπανο ένα μικρό σωληνάκι αερισμού, μέσα από μια οπή.

  Η επέμβαση αυτή λέγεται μυρυγγοτομή, η ΒΜΤ (Bilateral Myringotomy with PE/Tubes), και γίνεται ή στο ένα, ή στα δυο αυτιά.  M μυρυγγοτομή (η τομή στο τυμπανικό υμένα), και Τ σωληνάκια αερισμού (το υγρό αποστραγγίζεται μέσω της οπής). Τα σωληνάκια αυτά βοηθάνε επίσης στην εξίσωση της πίεσης (PET).

  Αν και υπάρχουν πολλές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα, η BMT συνήθως συνιστάται στους ασθενείς, που πέρασαν 5-6 λοιμώξεις του αυτιού σε ένα χρόνο, ή μετά τη συλλογή του επίμονου του υγρού με απώλεια ακοής για αρκετούς μήνες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search