Παθήσεις φωνητικών χορδών

Οι συνηθέστερες παθήσεις φωνητικών χορδών είναι: 

Α. Τα κοκιώματα φωνητικών χορδών

Β. Η οπισθία λαρυγγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση

Γ. Οι όζοι (κάλοι) φωνητικών χορδών:

  Τα οζίδια (κομβία) είναι αμφοτερόπλευρα τοπικά επάρματα (διόγκωση) στις φωνητικές χορδές που είναι παρόμοια με κάλους. Συχνά είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης φωνητικής κατάχρησης (φωνοτραύμα). Τα οζίδια συνήθως προκαλούν αλλαγές στη φωνή που περιλαμβάνουν βραχνάδα, ψιθύρισμα, απώλεια του εύρους φωνής και φωνητική κόπωση.

  Η διάγνωσή τους απαιτεί εξέταση λάρυγγα με ενδοσκόπιο για να γίνει σωστά και να τα ξεχωρίσουμε από τις κύστεις ή άλλες βλάβες που μοιάζουν αλλα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, οπότε είναι απαραίτητο να γίνει σωστή αξιολόγηση για να υπάρξει η κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση.

  Το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης είναι η λογοθεραπεία ώστε ο ασθενής να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του και τα αποτελέσματα είναι στην πλειοψηφία των ασθενών πάρα πολύ καλά. Σπανιότατα χρειάζεται μικροχειρουργική εξαίρεση αυτών των βλαβών, αν αποτύχει η  λογοθεραπεία.

Δ. Οι αιμορραγικοί και μη πολύποδες:

  Οι πολύποδες φωνητικών χορδών εμφανίζονται συνήθως στη μέση της φωνητικής χορδής και προκαλούνται από σοβαρά φωνητικά τραύματα, όπως τις δυνατές φωνές, την κακή χρήση φωνής, την αιμορραγία των φωνητικών χορδών ή τον χρόνιο βήχα. Αυτές οι καλοήθεις μάζες είναι συνήθως μονόπλευρες, που σημαίνει ότι εμφανίζονται μόνο σε μια φωνητική χορδή (μονήρη βλάβη). Επιφανειακά συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία, αλλά συχνά απαιτούν και χειρουργική επέμβαση.

Ε. Οι οξείες και χρόνιες λαρυγγίτιδες

ΣΤ. Η λευκοπλακία φωνητικών χορδών, που συναντάται συχνότερα σε καπνιστές:

  Η λευκοπλακία φωνητικών χορδών (λευκοπλακία λάρυγγα) θεωρείται μία προκαρκινική κατάσταση, από το χρόνιο ερεθισμό των βλεννογόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση του επιθηλιακού και του συνδετικού ιστού.

  Εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές, αλκοολικούς κλπ. Μόνο σύμπτωμα είναι η βραχνάδα και για αυτό όταν επιμένει καλό είναι να γίνεται επίσκεψη στον ιατρό ΩΡΛ. Η λευκοπλακία θεωρείται προκακοήθης κατάσταση και πρέπει πάντα να χειρουργείται.

Υπάρχου πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν δυσφωνία, μεταβολή του ηχοχρώματος, βράγχος, συχνή φωνητική κόπωση, και ενοχλητικό περιοδικό καθάρισμα του λαιμού.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search