Αμυγδαλές

Αμυγδαλές και αμυγδαλεκτομή

  Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας (στο πίσω μέρος του στόματος – «ισθμός») μία στην αριστερή και μία στην δεξιά πλευρά (ιατρικά ονομάζονται και παρίσθμιες αμυγδαλές), ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η σταφυλή. Είναι σύνηθες να έχουν πάνω τους και κάποιες κρύπτες (μικρές τρυπούλες), χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Ακόμα πιο πίσω, στην βάση της γλώσσας βρίσκονται οι γλωσσικές αμυγδαλές και μαζί με τα κρεατάκια (τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις) αποτελούν αυτό που ονομάζεται δακτύλιος του Waldeyer (Waldeyer’s ring) και στην ουσία αποτελεί ένα δίκτυο λεμφικού ιστού, που συμμετέχει και προάγει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ποικίλα παθογόνα.

  Σε μικρά παιδιά και περισσότερους ενήλικες οι αμυγδαλές είναι μικρές και δεν φαίνονται ξεκάθαρα. Στην ηλικία μεταξύ των δύο και πέντε ετών, το μέγεθος των αμυγδαλών αυξάνεται, σε κάποιες περιπτώσεις οι άκρες τους ενώνονται. Είναι φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να έχει μεγάλες αμυγδαλές, αν εμφανίζονται κανονικά και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα (όπως την υπνική άπνοια), γενικά το μέγεθος τους και μόνο δεν αποτελεί κανένα λόγο για ανησυχία.

  Στην περίπτωση λοιπόν, που οι αμυγδαλές δυσλειτουργούν και δημιουργούν προβλήματα (Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής άπνοιας), τότε πρεπει να αφαιρούνται. Το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (άπνοιες στην διάρκεια του ύπνου) αποτελεί απόλυτη ένδειξη πραγματοποίησης της επέμβασης της αμυγδαλεκτομής (και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται και με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων-αφαιρούνται και τα κρεατάκια).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search