Λαρυγγοφαρυγγική Παλλινδρόμιση
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα στομαχικά οξέα συνήθως συσσωρεύονται στο λαιμό, μια κατάσταση παρόμοια με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με λίγο διαφορετικά συμπτώματα πχ. Δεν υπάρχει η γνωστή « καούρα» που νιώθουν οι ασθενείς με γαστροισοφαγική παλλινδρόμηση.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν βράγχος φωνής (βράχνιασμα) και δυσφωνία (κλείσιμο της φωνής), δυσφαγία (δυσκολία όταν καταπίνουμε), χρόνιο βήχα, αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα (κόμπο στο λαιμό), κακοσμία στόματος, και κατάποση οπισθορινικών εκκρίσεων (καταπίνουμε βλέννες και έχουμε την αίσθηση ότι κάτι κυλάει στο λαιμό).
Διάγνωση
Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι χαρακτηριστικά και μπορούν να θέσουν την κλινική υποψία. Ωστόσο η επιβεβαίωση τίθεται με την ενδοσκόπηση τού λάρυγγα-φάρυγγα από Ωτορινολαρυγγολόγο με χρήση είτε εύκαμπτου είτε άκαμπτου ενδοσκοπίου.
Συχνά απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για την επιβεβαίωση της νόσου (ή και τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων) όπως οισοφαγοσκόπηση (σε συνεργασία με Γαστρεντερολόγο), βαριούχο γεύμα, μέτρηση της ενδοαυλικής αντίστασης και η 24ωρη μέτρηση του pH του οισοφάγου.
Θεραπεία
Για την αντιμετώπιση και θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης απαιτείται ο συνδυασμός αλλαγής διαιτητικών συνηθειών και χορήγησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως αναστολείς αντλίας πρωτονίων, Η2 αναστολείς κ.α.
Συνίσταται επίσης στους ασθενείς να μειώσουν το περιττό τους βάρους, να μειώσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα, να αποφεύγουν την κατάναλωση λιπαρών γευμάτων τις βραδυνές ώρες, να αποφεύγουν τον ύπνο αμέσως μετά τα γεύματα και να χρησιμοποιούν περισσότερα του 1 μαξιλαριού κατά τη διάρκεια του ύπνου.