Ίλλιγος

Ο ίλιγγος μαζί με τον πονοκέφαλο είναι από τα πλέον συνηθισμένα νευρολογικά συμπτώματα. Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης του ασθενούς που εκδηλώνεται ως περιστροφή του σώματος (όλα γυρίζουν) με κίνηση προς τα πλάγια, εμπρός-πίσω και τάση για πτώση.

  Οι ίλιγγοι είναι σε μεγάλο ποσοστό λαβυρινθικής αιτιολογίας. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο όργανα ισορροπίας, οι λαβύρινθοι, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κάθε αυτί και στέλνουν πληροφορίες στα κέντρα ισορροπίας του εγκέφαλου. Οι πληροφορίες αυτές είναι βασικές για την διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και κάθε φορά που κάποιος από τους δύο λαβύρινθους ερεθίζεται ή παρουσιάζει έκπτωση της λειτουργίας του, επέρχεται διαταραχή της ισορροπίας των ερεθισμάτων που στέλνονται στον φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος τα ερμηνεύει ως κίνηση και το αποτέλεσμα είναι αίσθημα ζάλης, περιστροφής, αστάθεια στη βάδιση, απώλεια στήριξης, με την συνοδεία πιθανότατα ναυτίας και εμέτων.

  Συνήθως σ’ ένα ποσοστό 80% ο ίλιγγος οφείλεται σε ενδολαβυρινθικές βλάβες ή σε βλάβες της αιθουσαίας οδού, ενώ σ’ ένα μικρότερο ποσοστό οφείλεται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακά εμφράγματα ή αιμορραγίες του εγκεφάλου, όγκοι, αποστήματα εγκεφάλου, παρεγκεφαλίδας κ.α.), ψυχογενή αίτια, παρενέργειες από φάρμακα, ορθοστατική υπόταση, υπογλυκαιμία κ.α.

  Δεν πρέπει να συγχέεται ο ίλιγγος με το αίσθημα της ζάλης που εμφανίζεται με την μορφή με την λιποθυμίας, πτώσης στο κενό, διαταραχής της όρασης, ορθοστατικής υπότασης, κρίσεων πανικού ή ακόμα και απώλεια συνείδησης.

Image

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Η αντιμετώπιση του ιλίγγου γίνεται με την βοήθεια των φαρμάκων, ασκήσεων, ή σε σπάνιες περιπτώσεις με χειρουργικά.

  Τα φάρμακα χορηγούνται όταν ο ίλιγγος βρίσκεται σε οξεία φάση και είναι συνήθως αντιεμετικά και κατασταλτικά του λαβυρίνθου. Αυτά τα φάρμακα παρότι βελτιώνουν στην οξεία φάση τα συμπτώματα, στη χρόνια φάση τα επιδεινώνουν, επειδή εμποδίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα να αναπτύξει μηχανισμούς εξισορρόπησης της βλάβης γι’ αυτό σύμφωνα με την οδηγία του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να διακόπτονται.

  Τα συμπτώματα του ιλίγγου παρότι είναι έντονα, τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα και μπορούν να περιοριστούν με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων.

  Στο ιατρείο, σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή κ. Πετρουτσόπουλο, αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του ιλίγγου με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων (EpleyManeuver).

  Οι ασκήσεις έχουν ως σκοπό να «εκπαιδεύσουν» τον εγκέφαλο να αγνοεί τα ερεθίσματα που προκαλούν ίλιγγο.  Οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται καθημερινά με κινήσεις κεφαλής – κορμού, προκαλούν ίλιγγο με αποτέλεσμα το σύμπτωμα σταδιακά να υποχωρεί. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται τακτικά και διαρκεί τουλάχιστον επί 3μηνο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αντιπλ/χου Π. Βλαχάκου 47, Αγία Σοφία, Πειραιάς 18545
Τηλέφωνο: 2130336391

Ακολουθήστε μας στα Social

Search